Hoe werkt het?De website van Praten over Verlies is vernieuwd! Je kunt vanaf nu rechtstreeks naar rouwchat.nlOok via onze nieuwe website kun je iedere dag chatten met een deskundige vrijwilliger over het verlies van een dierbare. Ook in het weekend.

Een chat starten

Als een vrijwilliger beschikbaar is, kan de chatsessie direct beginnen. Wanneer alle vrijwilligers in gesprek zijn kom je in een wachtrij. Is de wachtrij vol? Dan vragen we je om het op een ander tijdstip nog een keer te proberen.

Om iedereen de gelegenheid te geven te chatten over verlies, behandelen we nieuwe chatverzoeken eerder dan die van mensen die vaker terugkeren. Het maximum aantal chatgesprekken per persoon is vastgesteld op vier gesprekken per week, tenzij er geen wachtenden zijn op dat moment.

Onze vrijwilligers

De vrijwilligers van pratenoververlies.nl zijn mensen die graag in contact zijn met mensen. Ze zijn speciaal opgeleid en begeleid door Vereniging Yarden in chatgesprekken over alles wat met verlies en rouw te maken heeft. Vaak hebben zij persoonlijk ervaring met verlies.

Voordat je een chatgesprek begint, vragen we enkele gegevens van je. De naam die je gevraagd wordt op te geven hoeft niet je eigen naam te zijn. Dat mag je zelf bepalen. De andere gegevens hoef je niet in te vullen, maar ze kunnen wel helpen om het gesprek goed te laten verlopen.

Anoniem en vertrouwelijk

Chatten is anoniem. Er worden geen persoonlijke gegevens  uitgewisseld en je hoeft niet je echte naam bekend te maken. Je kunt gebruik maken van een fictieve naam (nickname). Ook de vrijwilliger is anoniem.

Alle medewerkers en vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht. De chatgesprekken zijn vertrouwelijk. Alle gegevens van het chatgesprek worden alleen tijdelijk opgeslagen. Na een aantal maanden wordt het gesprek automatisch gewist. Het komt soms voor dat medewerkers van pratenoververlies.nl het gesprek nog een keer bekijken en met elkaar bespreken. Dit doen we uitsluitend om de kwaliteit van onze chatgesprekken te verbeteren en ervan te leren. Deze gesprekken voor opleidings- en trainingsdoeleinden worden  volledig geanonimiseerd gebruikt.

In uitzonderlijke gevallen kunnen we de vertrouwelijkheid doorbreken wanneer er naar aanleiding van een chatgesprek vermoedens ontstaan van ernstige strafbare feiten en/of vermoedens van gevaar voor leven, lijf of vrijheid van derden. In die gevallen behouden wij ons het recht voor om gegevens en gesprekken te delen met externe instanties.

Wil je liever op een andere manier dan via de chat persoonlijk contact?

Hoewel de anonimiteit van chatten veel voordelen heeft, begrijpen we dat je misschien ook behoefte hebt aan persoonlijk contact per e-mail, telefoon of in een persoonlijk gesprek. Dan helpen we je zo goed mogelijk verder door je in contact te brengen met de juiste organisaties.

Het kan voorkomen dat om technische redenen de chat en/of de website tijdelijk niet functioneert, waardoor bijvoorbeeld de chat kan worden verbroken. Je kan dan het beste proberen een nieuwe chat te starten. Wij hopen bij technische storingen op je begrip.

Klachten

Heb je klachten over de chat? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten via ksc@vereniging-yarden.nl. Je klacht wordt overeenkomstig het klachtenreglement voor deelnemers van pratenoververlies.nl behandeld.

Om een chat prettig te laten verlopen vragen we je om je aan enkele regels te houden. Zo kunnen we je beter van dienst zijn.

Regels

Graag wijzen we je bij het gebruik van de chat op de gebruikelijke omgangsvormen. Houd het netjes, duidelijk en beknopt. Pratenoververlies.nl behoudt zich het recht voor om de chat te allen tijde te verbreken en iemand ook voor een langere periode de toegang tot de chat te weigeren. We zijn niet verplicht om daarover uitleg te geven.