Femie (50) Kerst zonder mijn vader

Kerst 2010 de laatste kerst met een lieve vriend. Samen mogen zijn, verdriet delen en boven alles onze speciale vriendschap verpakken met een gouden strik. Kostbare herinneringen aan een vriendschap waar ik niet naar zocht maar een vriendschap die mij vond.

Kerst 2015 de eerste Kerst zonder mijn vader. Op 26 mei waren we samen toen hij rustig stierf en de vogels zongen. Mijn vader, die me leerde te zijn wie je bent, niet te twijfelen en ‘gewoon’ te blijven. Ik heb 50 jaar de meest fantastische, lieve vader gehad en nu is daar voor het eerst Kerst zonder mijn papa. Zou ik hem met Kerst meer missen dan op andere dagen en eh… mis ik hem sowieso wel genoeg? Ik ben dankbaar dat ik 50 jaar een vader heb gehad. Mijn vader had Alzheimer, ik ben zo blij dat hem de verdere gevolgen van die mensonwaardige ziekte bespaard zijn gebleven. Dit samen geeft mij het gevoel van: “Het is goed zo”.

Ik verwacht niet dat ik met Kerst m’n vader meer zal missen. Hem missen wordt voor mij op andere momenten voelbaar. Ik word er zelfs een beetje opstandig van als men er vanuit gaat dat het juist met Kerst extra zwaar zal worden. Dat geldt namelijk niet voor iedereen.

En dat brengt me bij het lied ‘Mooi’ van Marco Borsato – “Het is hoe jij het ziet”

Hoe val je in slaap, hoe begint je dag
Open je je ogen met een traan of met een lach
En kijk je om je heen, en zie je dan de zon
of zoek je achter alles de schaduw op de grond

En leef je voor geluk, of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet
Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

 Hoe mooi kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt.
Hoe mooi is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk, zo rijk als je je voelt.

Iedereen is anders, als dat wordt gezien en erkend kunnen we zijn wie we zijn, voelen wat we voelen én iemand missen op onze eigen tijd en eigen manier. Voor mij maakt Kerst dat niet moeilijker of zwaarder. Voor al die mensen voor wie dat wel zo is wens ik dat er iemand is die om hen heen zal staan.

Fijne dagen!

 

"Het is hoe jij het ziet"